Казанлък Инфо - Животът... такъв какъвто го познавате в .:www.kazanlak-bg.info:.

Общественият посредник проведе среща на родители и специалисти по въпроси, касаещи подкрепата на личностното развитие на децата им

Гинка Щерева - клетва омбудсман 29.11.2018

Представители на Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Стара Загора и на Сдружение „Бъдеще за децата“ в Казанлък се срещнаха с родители по въпроси, които касаят общата и допълнителна подкрепа за личностно развитие на децата, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Родителите бяха консултирани за възможностите за оказване на помощ за подкрепа на личностното развитие на децата, както и бяха информирани за предоставяните социални услуги в Центъра за обществена подкрепа в община Казанлък.

Инициативата за срещата е на Обществения посредник на Казанлък Гинка Щерева, която поясни, че резонни са притесненията на родителите, на които им е известно, че трябва да се направи скрининг за ранното детско развитие в една определена възраст от 3 години до 3 години и 6 месеца. Щерева заяви, че все още не във всички детски градини има пълни екипи за личностно развитие, които да включват психолог, логопед или ресурсен учител. „Но мисля, че не са твърде притеснителни нещата, защото на територията на Община Казанлък функционира Център за обществена подкрепа, чрез който Общината предоставя допълнителни социални услуги и родителите чрез Отдела за закрила на детето биха могли да се сдобият с направление и да се ползват от предоставените услуги в този център”, каза още тя. Освен това, всеки един от родителите има право да се свърже директно с Ресурсния център в Стара Загора и да проследи на какъв етап е заявлението за неговото дете.

В Ресурсния център се прави анкетна карта, с която да се прецизира състоянието на детето и съответно да му бъде оказана адекватна помощ в случаите, когато в детските градини липсва екип от специалисти, който може да предоставя допълнително тази подкрепа на място. Защото не всички градини все още са се възползвали и прилагат наредбата за подкрепа на личностното развитие. Има и градини, които няма как да я прилагат, защото назначаването на ресурсен учител или на екип от специалисти зависи от броя на децата, които имат нужда от допълнителна подкрепа. В Казанлък има градини, които съвместяват екипите от необходимите специалисти.

Щерева бе категорична, че и родителите също трябва да променят тази своя нагласа и съпричастност на ранното детско оценяване. „Защото този процес нормативно се налага, но има родители, които не могат да приемат и признаят потребността точно на тяхното дете за допълнителна подкрепа”, заяви тя.

Общественият посредник на Казанлък заяви, че и в бъдеще възнамерява да организира подобен род срещи, които са необходими на родителите във връзка с допълнителната подкрепа за личностно развитие на децата им.

Славяна ГАЙДАРОВА

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

www.jazzfestkz.eu


Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Търси на пазара:

от 12.07.2019


Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: