Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

„Тайните на баба“

В Основно училище „Д-р Петър Берон“ в село Овощник под надслов „Тайните на баба“ се състоя занимание по проекта „Взаимодействие и интеграция“, по който учебното заведение работи през настоящата учебна година. В проявата участваха ученици и родители, които под наставничеството на жените от Пенсионерския клуб в селото имаха възможност да се върнат години назад и да се запознаят с някои вече почти непознати за днешните поколения женски занаяти като предачество, плетачество, бродерия. Желаещи от децата получиха и своите първи уроци по гъдулка. Жените от пенсионерския клуб изпълниха и някои автентични народни песни от Южна Тракия, които при следващите прояви в рамките на проекта, деца и родители заедно ще разучават.


Free Joomla Extensions

В заниманието се включиха и представители на двете партньорски организации по проекта на училището – Младежки център за развитие „Взаимопомощ“ и „Юнайтед Авангард Артист“, както и доброволци. Чрез тях децата получиха и своя първи урок по фотография, като със снимки направени от самите тях в края на проекта ще бъде открита изложба. Предстои им да се научат да заснемат и с камера, като продуктът от това познание ще бъде изработването на филм за училището и проекта.
„Децата трябва да знаят с какво са се занимавали техните баби и дядовци, това е необходимо както за тях, така и за нас. Чувстваме се много комфортно в това училище, много се радвам всеки път, когато прекрача неговия праг, много е жалко, че с годините децата остават по-малко. Трябва по-често да се събираме хора от различни поколения“, каза Мария Арабаджиева, една от бабите от пенсионерския клуб.

Заниманието се проведе във вече създаденият „Кът на родителя“, който в рамките на проекта ще действа като своеобразна малка сцена и ще бъде използван за съвместната работа в двата клуба „Толерантност“ и „От нищо-нещо“ на родители, ученици, учители, доброволци, психолог и експерти от неправителствения сектор.

„Доволен съм, че тук присъстваха освен децата, техните родители,, баби и дядовци, както и представители на нашите партньори по проекта. Нашата цел в проекта е обръщайки внимание и на бита и културата на различните етноси, да приучим децата уважават традициите на своите предци, които за съжаление, са забравени в днешно време“, подчерта директорът на училището Димитър Гайдаров.

Той поясни, че проектът включва взаимно опознаване на родителите и децата от различни етноси и възпитанието им в дух на толерантност, включване на родители в възпитателния процес, създаване на условия за успешната им социализация чрез музикални и терапевтично-психологически иновативни дейности, засилване на мотивацията на деца и родителите им за участие в образователния процес чрез преодоляване на негативни обществени нагласи, основани на етнически произход.
Проектът се реализира по програма на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към Министерство на образованието.


 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

www.jazzfestkz.eu

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: