Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Почетен Платет и 7 сертификата за Община Казанлък за достъпна среда от Комисията за защита от дискриминация


Комисията за защита от дискриминация (КЗД) връчи на Кмета на Община Казанлък Галина Стоянова Почетния плакет на Комисията и седем сертификата за Община Казанлък и още шест отличени обекта за принос към осигуряване на подходяща архитектурна среда за хора с увреждания: ИМ“Искра“, Музей на розата, тракийска гробница „Шушманец“, Казанлъшката тракийска гробница, Младежки дом и Бюрото по труда.


Наградите връчи днес в Областна администрация Стара Загора председателят на Комисията за защита от дискриминация доц. д-р Ана Джумалиева на Кмета на Казанлък: „Искаме да показваме отличниците, тези, които са вложили ресурс и усилия за подобряване на достъпа до различни сгради за хората с увреждания. Община Казанлък е добър пример за областта.“, посочи доц.Джумалиева.

Галина Стоянова благодари за отличията: „Местата за достъпна среда ги определяме в разговор с гражданството.“, посочи тя. „За нас е важно от най-малките до най-възрастните да имат достъп до всички важни сгради. Най-много внимание в тази посока обръщаме на културните обекти, защото те са основна цел, свързана с туризма в община Казанлък.“, коментира осигуряването на достъпна среда в общината Кметът на Казанлък.

Само през последните няколко години Община Казанлък значително подобри достъпа на хора с увреждания до обществени сгради. По различни европейски проекти, паралелно с обновителните дейности на сградите, бяха изградени рампи, платформи и тоалетни за хора с увреждания в образователната и културна инфраструктура – за три детски градини в Казанлък, пет училища по населени места, междублоковите пространства в двете зони за отдих в обновения ж.к.“Изток“, културни институти, сградата на Общината.

Отличието на Община Казанлък се връчва съобразно целите и критериите на Националната кампания „Достъпна България“ на КЗД. Безсрочната кампания Комисията за защита от дискриминация започна в края на 2017 година в Международния ден на хората с увреждания 3 декември. Кампанията цели да подпомогне решенията на проблеми на хората с увреждания в сферата на недостъпната среда. В действията си КЗД се води от закона, който е категоричен, че изграждането и поддържането на недостъпна среда е дискриминация. При хиляди инспектирани обекти от създаването си до края на месец септември тази година КЗД е направила над 1 300 препоръки за коригиране на неравенства на правата и е издала близо 600 решения за подобряване на недостъпна среда.

Награждаването се състоя преди да започне публично обсъждане на Проект за Национална стратегия за противодействие на дискриминацията с представители на местните власти, гражданското общество, бизнеса, академичната общност и медиите. Участниците в срещата бяха приветствани от областния управител на област Стара Загора Гергана Микова, на която също бе връчен Почетния плакет на Комисията.

Представителите на отличените обществени институции в Казанлък получиха лично от Кмета Галина Стоянова своите награди за осигурена достъпна среда.

 

ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА РАБОТА ОТ:

Банер

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Банер

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: