Казанлък Инфо - новини и видео в .:www.kazanlak-bg.info:.

Осма международна изложба съвременна малка графика Казанлък 2020

Изложба „Минипринт - Казанлък“ ще бъде открита в Художествената галерия тази вечер от 18 часа, като част от програмата на Празници в Долината на тракийските царе. Тя и едноименният конкурс се провеждат заосма поредна година по идея на  Петър Бояджиев, с подкрепата на Художествената галерия и Община Казанлък. В конкурса тази година участват повече от 140 художници от петте континента с над 400 творби. „Името на Казанлък става все по-популярно и по-популярно“, убеден е Петър Бояджиев.

Той поясни, че най-характерното за тази изложба е, че тя винаги отразява всички съществуващи техники на малката графика в света. Вкюлчени са два основни раздела: класически техники и експериментални техники, но и много художници предпочитат да ги смесват: „Това ни дава възможност да обхванем все повече интересни художници, които предпочитат да не бъдат класици, а да влязат в различни интересни опити.“

В двата раздела журито присъжда по една първа награда и по три поощрителни. Журито се състои от класиралите се през първото издание на конкурса автори. Тази година едната първа награда е на график от Южна Африка, а другата на кнадец.

Ежегодно близо 20 от творбите в „Минипринт“ остават във фонда на Художествеа галерия – Казанлък, като идеята е за десетгодишното издание на графичния форум, през 2023 година, да бъде направена сборна избложба. Бояджиев обясни, че много от участниците искат доброволно да оставят своите творби, някои те подаряват, други се закупуват от организаторите. По принцип всяка една творба отличена с първо място остава задължително във фонда на галерията.

По думите на Бояджиев, оставяйки картини, художниците на практика пропагандират галерията и Казанлък: „Тази изява е представена в техните CV-та и когато те ги представят, там фигурира и името на Казанлък.“

След Казанлък изложбата ще гостува в Пловдив и София. Организаторите имат идея тя да бъде представена и вчужбина.

„Когато хората репликират в името на изложбата „Казанлък“, то остава в паметта на много хора. И това е най-важно за нас. Трябва да се направи така, че нашият град да бъде популяризиран като център на култура, включително и на малката графика“, подчерта Бояджиев.

 
Банер

Културен афиш:

Виж!


ФИКСИНГ БНБ

coronavirus.bg


ВРЕМЕТО

Автобусно разписание:Виж


Какво не видяхте: